fbpx
6.4 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Mitől intelligens egy gyógynövény?

Amikor először hallottam az adaptogénekről, nem is sejtettem, hogy mekkora izgalmat okoz ez majd. Remélem neked is hasonló jó kedved lesz tőlük és meg akarod ismerni őket, illetve csodálatos hatásukat.

- Hirdetés -

Az adaptogén elnevezés a görög ADAPTO „beállítani”, és GEN „termelő” szavakból származik.

Az adaptogén hatás igen összetett, ilyen hatással jellemzően csak a több hatóanyagot tartalmazó gyógynövények rendelkeznek. Ilyen hatóanyagokat szintetikus úton előállítani nem lehet.

Az adaptogén növényeknek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Például hatnak magas és alacsony vérnyomás esetén is. Hatnak a belső elválasztású mirigyekre. Hatásukra ezek működése visszamozdul az egyensúlyi állapotba. Egyes szervek esetén serkentő, más szervek működése esetén mérséklő hatást válthatnak ki.

Intelligens gyógynövények ezek. A gyógynövények közül csak minden 300. rendelkezik ilyen képességgel. Csak akkor hatnak, ha valami rendellenesség áll fenn, például vérnyomás probléma. Ha nincs rendellenesség, akkor hatásukat nem fejtik ki. Semmilyen káros hatást sem gyakorolnak a szervezetre, fogyasztásuk nem jelent kockázatot.

Néhány ismert adaptogén gyógynövény:


Fokhagyma

Közismert tény, hogy a rohanó világunk egyik következménye a ránk ható stressz.

A stressz elleni egyik fegyverünk lehetnek az úgynevezett adaptogén szerek, amik elnevezésüknek megfelelően segítenek nekünk az élet mindennapi kihívásaihoz igazodni. Ezt azt jelenti, hogy növekszik a szervezet stressztűrő képessége.

Az adaptogének egyik része olyan természetes anyag, amelyek többek között támogatják a mellékvesék működését, és nincsenek káros mellékhatásaik. A mellékveséink termelik a stresszhormonok.


Citrom balzsam fű/Lemon balm

Az adaptogén hatású anyagokat tartalmazó növényeknek igazából kiegyensúlyozó hatása van a szervezetünk működésére. Ez azt jelenti, hogy ha kell serkentik, ha kell mérséklik az egyes szervek, mirigyek és az immunrendszer működését.

Így ezek az anyagok kiegyensúlyozó hatásukkal érik el előnyös hatásukat.

Az egyik legismertebb adaptogén hatóanyagokat tartalmazó növény az indiai ginzengként is ismert ashwagandha, más néven indiai téli cseresznye.

A benne található hatóanyagok nem csak a testünk stressztűrő képességét növeli, hanem segítenek a daganatos sejtek megfékezésében is, mert támogatják az immunrendszert, emelik a fehérvérsejtszámot.

A rendszeres, napi ashwagandha-fogyasztás növelheti a hajban a melanintermelődést, ami kevesebb ősz hajszálat jelent. A növény gyökerének kiemelkedő az antioxidáns tartalma, ami lassíthatja az öregedést is.


Ginseng

A világon mindössze 22 olyan ismert gyógynövény él, ami teljes mértékben megfelel a fenti elvárásoknak, és mellékhatások, valamint a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül fejti ki jótékony hatását.

A cikk háttéranyagai a Wikipédia illetve a házipatika.com idevonatkozó cikkei.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek