fbpx
7.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Ilyen egy profi sportoló élete!

Sportolónak lenni komoly felelősséggel jár, főleg akkor, ha az ember versenyszerűen űzi az általa kedvelt sportágat. Mutatjuk is, pontosan milyen részletekre kell odafigyelni!

- Hirdetés -

Felkészülési folyamatok

A felkészülési folyamatok sok mindent foglalnak magukba, a természetesnek vett edzésektől az étkezésen át, egészen a mentális tréning menetéig. Ahogy az élet többi területére igaz, úgy az edzésre is, hogy a hatékonyság érdekében meg kell terveznünk, mit és hogyan végzünk. Edzéstervünket úgy tudjuk megtervezni leghatásosabban, hogy felmérjük fizikai állapotunkat. Ezek a felmérések rendkívül fontosak, hiszen ezek alapján fogjuk tudni, mennyi és milyen terhelést bír testünk.

Miután megtörtént a felmérés, jöhet a lényeg: maga az edzés. Egyszerűnek tűnhet, hogy végig csináljuk a személyre szabott edzéstervünket, de ez korántsem merül ki ennyiben. Az edzés időtartamát különböző célok irányítják; egyszer a maximális terhelés a cél, míg máskor inkább a regenerálódás elősegítése. Sosem tudjuk eléggé kihangsúlyozni, mennyire fontos minden egyes edzés előtt időt szánni a bemelegítésre, függetlenül attól, versenyszerűen űzzük-e az adott sportot, vagy csak hobbiként tekintünk rá. Természetesen abban az esetben, ha egy konkrét versenyen szeretnénk megmérettetni magunkat, és arra készülünk fel, merőben megváltozhat az edzésprogram attól függően, mi a kitűzött cél. Személyi edzőnk ezt is tökéletesen ránk és kompetenciáinkra szabhatja.

Étkezés

Nem elhanyagolható szempont a felkészülés során az étkezés sem. Célszerű egy – szintén személyre szabott – étrendet követnünk a kiegyensúlyozottság érdekében. Ha versenyre készülünk, érdemes kitapasztalnunk már az edzések alatt, mit és hogyan tolerál a szervezetünk. Ez a többi között azért fontos, mert így tiszta képet kapunk és nem fog meglepetés érni minket élesben a verseny előtti előkészületeknél.

A verseny napján étkezésünk valószínűleg eltér a megszokottól, nagyobb odafigyelést igényel a verseny előtti táplálkozás, ezért is kell kitapasztalnunk saját magunk, mi, hogyan, mikor válik be.  Azonban van, ami nem változik. Ez pedig a két legjelentősebb dolog: a szénhidrátdús étkezés, illetve a megfelelő folyadékbevitel, hogy a verseny kezdetére megfelelően hidratált állapotban legyen a szervezetünk. Az utolsó nagyobb étkezést a verseny előtt legkésőbb 4 órával ejtsük meg, hiszen ennyi idő kell gyomrunknak ahhoz, hogy üressé váljon és vércukor- és inzulinszintünk egyenletes legyen. Ajánlatos könnyen emészthető ételeket választanunk, amelyek nem terhelik meg gyomrunkat. Egyesek szerint viszont közvetlenül a verseny előtt is tanácsos megejteni egy étkezést, amely szintén gazdag szénhidrátokban. Remek példa lehet erre egy energiaszelet vagy egy müzliszelet, esetleg magasabb cukortartalommal rendelkező gyümölcsök.

A verseny időtartamától függően változhatnak étkezi szokásaink, illetve egyéni preferenciáink is nagyban meghatározzák, mit fogyasztunk aznap. Egy azonban biztos: hidratálás, hidratálás, hidratálás!

Közönség

Ha már verseny, természetesen érdemes szót ejtenünk a másik félről – akik csak nézik. Ezt a „csak néző” attitűdöt könnyen átalakíthatjuk egy olyan tevékenységgé, amellyel bevételhez juthatunk, nem kell mást tennünk, csak fogadásokat tenni. Ezt természetesen meg tudjuk tenni online, rengeteg fogadóiroda létezik. De, hogy ne csak a modern, digitalizált világra gondoljunk, van lehetőségünk a hagyományos dolgokat előtérbe helyezni, ilyen lehet például a lóverseny fogadóiroda, amelyet, ha felkeresünk, temérdek opció tárul elénk. Ahogy Kollár Aladár, a fogadásipar kiemelkedő szakértője több cikkében is megemlíti, mennyire fantasztikus pénzszerzési lehetőséget nyújt az online fogadások világa.

Mentális oldal

Most, hogy már felületesen átbeszéltük a felkészülések fizikai oldalát, ideje áttérnünk a szellemi oldalára is, ugyanis ez a rész legalább annyira fontos, mint a testi előkészületek. Egy sportolót nemcsak a fizikuma határozza meg és viszi előre céljai elérésében, hanem mentális állapota is. Meg kell tanulnunk, mik az erősségeink és gyengeségeink, és ezeket helyén kell kezelnünk.

Van néhány hiba, amelyeket érdemes elkerülnünk annak érdekében, hogy minél jobb teljesítményt legyünk képesek nyújtani úgy, hogy közben elménk harmóniában van testünkkel. Lássuk hát, mik ezek!

1. Túl magas elvárások

A verseny előtti drukk biztosan mindenkinek ismerősen cseng. Ha máshonnan nem is, de általános iskolai szóbeli feleleteink alkalmával érezhettünk ilyet, amikor, habár tudtuk az anyagot, hiszen lelkiismeretesen készültünk, mégsem tudtunk úgy teljesíteni, ahogy szerettünk volna. Ez pontosan az előbb említett stresszfaktor megnövekedése miatt volt, túl szigorú elvárásokat állítottunk magunk elé, amelyektől féltünk, hogy nem leszünk képesek teljesíteni.

2. Koncentrációs zavar

Sok ember azért látogatja a focimeccseket, mert varázslatos hangulat lengi körül a pályát és környékét egyaránt. A szurkolók kiabálása, a verseny kezdete, a nagyszabású felvezetés bizony mind szerepet játszhatnak abban, hogy a versenyző ne tudjon maximálisan a feladatára koncentrálni.

Ide sorolható még az is, ha nem a külvilág, hanem belső lelki világunk tereli el figyelmünket. Bármilyen gond, amellyel hétköznapjaink folyamán kell megküzdenünk, befolyásolhatja eredményességünket. Kulcsfontosságú, hogy el tudjuk választani a magánéletet a sporttól, hiszen csak így lehetünk igazán sikeresek. Legyen szó akár egy párkapcsolati problémáról, vagy egy egyetemi beadandóról, el kell sajátítanunk azt a képességet, amellyel magunk mögött hagyhatjuk ezeket a gondokat – persze csak a verseny idejéig, utána szembe kell néznünk velük mindenképp.

Ez főleg akkor sarkalatos pont, ha olyan sportot űzünk, amely során csapatban, másokkal együttműködve kell teljesítenünk. Ilyenkor minden egyes tagnak kifogástalanul – de legalább magához mérten a legjobban – kell végrehajtania feladatát. Mindannyian tudjuk, hogy egy csapat olyan erős, amilyen erős a leggyengébb embere, ezt sose tévesszük szem elől.

3. Kinek is áll a szerencse?

Nem érdemes csak a szerencsére bíznunk saját teljesítményünket, annak ellenére, hogy alkalmanként biztosan sokat nyom a latba. Hogy milyen lábbal keltünk fel, vagy éppen az, hogy hogy állnak a csillagok. Fontos, hogy rendelkezzünk alapvető önbizalommal, higgyünk magunkban, főleg akkor, ha a versenyt megelőző időszakban becsületesen részt vettünk az edzéseken és kihoztuk magunkból a maximumot már a felkészülés során is. Ne a verseny kezdete adjon önbizalmat, hanem mi kezdjük magabiztosan a versenyt.

Látjuk tehát, egy sportoló verseny előtti felkészülése milyen akadályokat állít fel, amelyek sokszor jóval összetettebbek, mint gondolnánk. Csináljunk mindent bátran, legjobb tudásunk szerint, hiszen aki mer, az nyer! Ez igaz mind a versenyzők merészségére, illetve a sportfogadások alkalmával megtett tétekre is. Csak bátran!

Támogatott cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek