Tényleg károsak a bennük levő koleszterin miatt a képen látható ételek?
A koleszterinről számos mítosz és információ terjed. Tényleg félned kell tőle? Melyik a jó, és melyik a rossz koleszterin? Alattomosan okozhat problémát?
Olvass tovább, és tudd meg az igazságot!
Kétarcú koleszterin
„Magas a koleszterin!” „Ne egyen szalonnát!” „Veszélyes a sok tojás!” – gyakran hallhatjuk ezeket a figyelmeztető szavakat egy orvosi rendelőben, amikor az orvos szeretné csökkenteni a páciensnél az érszűkületnek vagy szívinfarktusnak a kockázatát. Az orvosoktól gyakran hallunk az olyan magas koleszterintartalmú élelmiszerekről, amikről le kellene mondanunk, vagy legalábbis csökkenteni kellene a fogyasztásukat. Ezek például a zsíros húsok, a csirkebőr, a sertés- és libazsír, valamint a zsíros tejtermékek, azaz vaj, tejszín, különféle sajtok, valamint a tojás (pontosabban annak a sárgája). Koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van.
Ezért aztán nem meglepő, hogy talán a koleszterinnek van a legrosszabb híre a szervezetünk által is termelt életfontosságú anyagok közül.
Tegyük tisztába a dolgot!
Amikor a koleszterinről hallunk, nem gondoljuk, hogy ez a zsírszerű anyag mennyire fontos az életben maradásunk szempontjából. Sőt, azt is jó tudni, hogy a vérünkben levő koleszterin 80%-át a májunk termeli, illetve minden sejtünk képes előállítani ezt az anyagot!
Mi a koleszterin szerepe a szervezetünkben? Íme példaként néhány ezek közül:
- Ez az anyag a sejthártya fontos összetevője, nélküle nem lennének sejtjeink.
- A koleszterint az epe és az úgynevezett szteroid (zsírszerű) hormonok előanyaga. Ilyen hormonok a stresszhormonok (adrenalin, kortizol) és a nemi hormonok (progeszteron, tesztoszteron).
- Fontos előanyag a D-vitamin képződéséhez, a napsugárzás hatására több lépésen keresztül képződik a koleszterinből a D-vitamin.
- Nélküle nem tudnánk hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat: az A-, D-, E- és K-vitamint.
- Fontos szerepe van az idegrostok szigetelésében.
Kétféle koleszterin
Valójában kétféle koleszterin létezik: alacsony és magas sűrűségű. Ezeket közismert rövidítéssel LDL- és HDL-koleszterinnek nevezik. (LDL = low density = alacsony sűrűségű; HDL = high density = magas sűrűségű.)
Az LDL nevű koleszterin szállítja a májban keletkező zsírszerű anyagot a sejtekhez. Ha túl sok LDL-koleszterin található a vérben, akkor az erek falán lerakódások képződhetnek, amik leszűkíthetik a vér útját. A megvastagodó, merevvé váló erek pedig elzáródhatnak, ami a koszorúerek esetén szívinfarktushoz vezethet. Az LDL-koleszterin az, amit „rossz koleszterinként” emlegetnek az orvosok.
Egyszerűen szólva: a laboreredmények tekintetében minél alacsonyabb valakinek az LDL-szintje, annál jobban ráncolja az orvos a homlokát, és minél magasabb a HDL-szintje, annál jobb a laborérték.
Természetes epe- és koleszterin támogatás
A Vitalissimo egészségáruház kiemelt partnerei között van a Myrobalan gyógynövénykomplexeket gyártó és forgalmazó magyar vállalkozás.
A Myrobalan termékcsalád legújabb tagja a TriPa epejavító és koleszterintet szabályozó gyógynövény-komplex készítmény, ami 100% természetes megoldást kínál az epe és koleszterinszint egyensúlyának támogatására.
A TriPa epe és koleszterin gyógynövény-komplex 14-féle, működésében egymás hatását erősítő gyógynövény egysége. A termék értékes összetevői hatékonyan támogatják az epe és a koleszterinszint szabályozását.
A Tripa készítmény összetevői hatékonyan támogatják az epehólyag egészségét, serkentik az epe termelődését és áramlását, illetve segítenek megelőzni, valamint oldani az epeköveket, illetve hozzájárulnak a káros koleszterinszint csökkentéséhez.
A benne levő gyógynövények gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai tovább növelik a termék előnyeit, így a készítmény rendszeres szedése hozzájárul az emésztőrendszer és az epehólyag egészségének a fenntartásához.
A TriPa mindennapos szedése nemcsak az epehólyagot támogatja, hanem a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a belek és az általános emésztés szempontjából is számos előnnyel járhat.
Milyen előnyöket nyújthat a TriPa gyógynövény-komplex rendszeres szedése?
Összefoglalva az új Myrobalan termék előnyei a következők:
- támogatja az epehólyag és epeutak egészségét,
- egyensúlyba hozza az epét, gyorsítja az epeáramlást,
- tisztítja az epehólyagot, az epecsatornát,
- segít az epekövek oldásában és megelőzésében,
- normalizálja a koleszterinszintet (vérzsírt),
- segít az LDL („rossz”) koleszterin szintjének csökkentésében,
- támogatja a HDL („jó”) koleszterin szintjét,
- tisztítja a májat és az epeutat,
- csökkenti a máj elzsírosodásának kockázatát,
- segíti a nehézfémek kivezetését a szervezetből,
- támogatja az emésztést.
Mit kell tudni a TriPa összetevőiről?
A Tripa 14 gyógynövény együttes hatásával éri el a fenti előnyöket. Íme az összetevők, és azok rövid hatásleírása:
– articsóka: javítja az epe áramlását és serkenti az epe termelődését, támogatja a koleszterin anyagcserét;
– kurkuma: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, serkenti az epe termelődését és áramlását;
– sárga mirobalán: segíti az emésztést, javítja az epeáramlást, antioxidáns hatású;
– édesgyökér: gyulladáscsökkentő, emésztést támogató, segíti az epe hatását;
– fekete mag: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, segíti az epehólyag működését;
– gránátalma: antioxidáns, támogatja a máj egészségét, segíti az epe áramlását;
– görögszéna: csökkenti a koleszterinszintet, javítja az emésztést, serkenti az epe termelődését;
– fahéj: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést;
– guggul: csökkenti a koleszterinszintet, javítja az epeáramlást;
– gyömbér: javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő, serkenti az epe termelődését;
– indiai bazsalikom: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, javítja az emésztést;
– kőtörőfű: epekőoldó hatású, támogatja az epehólyag működését;
– sáfrányos szeklice: serkenti az epe termelődését, javítja az emésztést;
– sárga tárnics: emésztést javító, serkenti az epe termelődését.
Kinek ajánlott a TriPa szedése?
A TriPa gyógynövény-komplex szedése ajánlott azoknak, akik természetes módon szeretnék beállítani a koleszterinszintjüket, valamint támogatni szeretnék az epehólyag és az epefolyadék egészséges működését.
A jótékony hatású készítmény alkalmas az epekő megelőzésére és csökkentésére, miközben növeli az általános jó közérzetet és az energiaszintet.
A termék azok számára is ideális választás, akik a májuk egészségének megőrzésére törekszenek. Speciálisan a máj támogatására javasolt a LivR gyógynövény-komplex is, ami a TriPa termékkel együtt is szedhető.
Milyen tünetei vannak az epehiánynak és a magas koleszterinszintnek?
Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy az epe mennyisége nem elég, illetve valamilyen okból nincs megfelelő epehatás:
- jobb felső hasi fájdalom,
- rendszeres hányinger és hányás, különösen étkezések után,
- emésztési zavarok,
- súlyosabb esetekben a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése az epevezeték elzáródása miatt,
- a széklet színe világosabb vagy agyagszerű lehet, mivel az epe nem jut el a bélbe megfelelően,
- a vizelet színe sötétebbé válik az epe nem megfelelő ürülése miatt,
- zsíros ételek fogyasztása után erős fájdalom és kellemetlen érzés jelentkezhet,
- csökkent étvágy vagy étvágytalanság a folyamatos diszkomfortérzés miatt.
Használd a TriPa gyógynövény-komplexet!
A TriPa készítmény mellékhatásmentes, vegán, tejmentes és gluténmentes, így a speciális étrendet tartók is szedhetik, illetve bizonyos allergiák esetén is használható.
A gyógynövény-komplex további előnye, hogy nem lehet hozzászokni, és folyamatosan, akár gyógyszer mellett is szedhető. A kapszulák kizárólag a finomra őrölt gyógynövényeket tartalmazzák.
A cikk forrásai:
Koleszterin nélkül nincs élet | Házipatika.com
Mikor kell aggódni a koleszterinszint miatt? | Házipatika.com
Ételek amik növelhetik a koleszterinszintet | Házipatika.com
TriPa epe és koleszterin gyógynövény-komplex | Myrobalanmed.com termékleírás
A cikk címképe: Anali Matheus képe a Pixabay-en.