fbpx
17.5 C
Budapest
2024. szeptember 19. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Nem bírom a gyűrődést!

Életmódunkat nem csak a testi jóllétünk, de szellemi terhelhetőségünk is nagyban befolyásolja.

- Hirdetés -

Így fontos, hogy beszéljünk a stresszfaktorokról és a stressz kezeléséről.

Mi a stressz?

A stressz a modern élet velejárója, amely mindenkit érint, függetlenül a kortól, nemtől vagy társadalmi státusztól. 

A stressz TESTI és SZELLEMI oldalon egyaránt a szervezet válasza bármilyen külső vagy belső kihívásra vagy veszélyre, amely az egyensúlyából kizökkenti. A stressz tehát egy természetes válasz a környezeti kihívásokra és nyomásokra, és bizonyos mértékig elengedhetetlen a túléléshez. Mondhatni, jó barát a bajban.

Az ilyen jellegű válaszreakciók rövid távon akár hasznosak is lehetnek.

Például egy határidő közeledtével felpörgetik a teljesítményt, vagy egy veszélyes helyzetben segítenek a túlélésben. Az ilyen jellegű stressz motivációként szolgálhat és hozzájárulhat a fejlődéshez.

De ha túl sok, vagy túl nagy a baj, beleragadhatunk ebbe az állapotba. A tartós vagy túlzott stressz pedig káros hatással lehet az egészségre, a kapcsolatokra és az életminőségre. Ez akkor fordul elő, ha a a szervezet folyamatosan túlterhelt, és nincs lehetősége a regenerálódásra. 

Hogyan hat a stressz az elmére?

Amikor egy személy stresszes helyzetbe kerül, az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” reakció lép működésbe. A testben ez adrenalin és kortizol szint változást okoz, ami láncreakciókat indít el.

Az elmére gyakorolt hatások is rendkívül változatosak. Ezek közé tartozik a szorongás, a pánik, a depresszió, és a kognitív funkciók romlása, például a memória és a koncentrációs képességek csökkenése.

Mivel 30+ éve figyelem az emberek pénzügyi helyzetét és azok változásait, ebben a cikkben kifejezetten a gazdasági-pénzügyi helyzet okozta stresszt vizsgálom.

  1. Miből adódik a pénzügyi stressz, honnan jön az a nyomás?
  2. Hogyan ismerhetjük fel a pénzügyi stressz tüneteit?
  3. És ami talán a legfontosabb, milyen módszerekkel kezelhetjük hatékonyan a pénzügyi stresszt?

A gazdasági tényezők és a pénzügyi bizonytalanság az egyik legjelentősebb külső stresszfaktor, amely a modern élet szinte minden területét átszövi. Az emberek anyagi helyzete közvetlen hatással van mindennapi döntéseikre, jövőbeli terveikre, és nem utolsósorban mentális és érzelmi jólétükre is. Az anyagi bizonytalanság olyan stresszt válthat ki, amely hosszú távon akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ebben a részben részletesen kifejtjük, hogyan hat a pénzügyi helyzet a stresszre, milyen konkrét stresszorok léteznek ezen a területen, és milyen megoldások állnak rendelkezésre a kezelésére.

A pénzügyi bizonytalanság többféle formában jelentkezhet, és különböző élethelyzetekben okozhat stresszt. Például egy munkahely elvesztése, a hitelek törlesztési nehézségei, váratlan kiadások vagy a nyugdíjazás körüli aggodalmak mind jelentős stresszforrássá válhatnak. A gazdasági helyzet változásai, mint például az infláció, a gazdasági visszaesés, vagy egy világjárvány gazdasági hatásai tovább súlyosbíthatják a pénzügyi bizonytalanságot.

A pénzügyi stressz egy ördögi körben tarthatja az egyént: a bizonytalan anyagi helyzet érzelmi és mentális terheket ró rá, ami befolyásolja a döntéshozatali képességeit, csökkentheti a munkahelyi teljesítményét, és újabb anyagi problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy a pénzügyi bizonytalansággal kapcsolatos stresszt felismerjük és kezeljük, mielőtt súlyosabb következményekhez vezetne.

Honnan jön a pénzügyi nyomás?

a) Munkahelyi bizonytalanság

A munkahely elvesztése vagy a munkavállalói pozíció bizonytalansága jelentős pénzügyi stresszt okozhat. Az ilyen helyzetekben az egyén gyakran tehetetlennek érzi magát, mivel a jövője és pénzügyi stabilitása külső tényezőkön múlik. A globális gazdasági válságok, technológiai változások vagy a cégek költségcsökkentési intézkedései mind növelhetik ezt a bizonytalanságot.

b) Adósság és hitelek

Sok ember számára a hitelek törlesztése és az adósság kezelése állandó stresszforrás. A hitelkártya-tartozások, jelzáloghitelek, diákhitelek és autóhitelek olyan pénzügyi kötelezettségek, amelyek hosszú távon terhelik az egyén anyagi helyzetét. A hitelek törlesztési nehézségei különösen aggasztóak lehetnek, ha a bevételek nem növekednek az elvártak szerint, vagy ha valamilyen váratlan kiadás következik be.

c) Váratlan kiadások

Az élet során előforduló váratlan kiadások, mint például orvosi számlák, autójavítások vagy lakásfelújítások, további stresszt okozhatnak. Ezeket az eseményeket nehéz előre látni, így sokan nincsenek megfelelően felkészülve anyagilag, ami pénzügyi szorongást vált ki.

d) Infláció és megélhetési költségek növekedése

Az infláció és a megélhetési költségek növekedése, például az élelmiszer, az energia vagy a lakhatási költségek emelkedése, további pénzügyi nyomást jelent. Az emberek sokszor azt érzik, hogy a pénzük vásárlóereje csökken, és nehezebben tudják fenntartani korábbi életminőségüket, ami hosszan tartó anyagi bizonytalanságot okozhat.

 A pénzügyi stressz kezelésének módszerei

Egy jól táplált, nem kizsigerelt, jó karban tartott test viszonylag könnyen legyőzi a betegségeket.

Egy tudással felvértezett, magabiztos, belsőleg erős személy jobban bírja a lelki terhelést.

Mivel a pénzügyi stressz egy külső nyomás, ezért a kezelés és a védekezés akkor lesz a leghatásosabb, ha a belső potenciálunkat megnöveljük, és megerősítjük magunkat.

Emellett rendkívül fontosnak tartom, hogy ne csak akut problémaként vizsgáljuk meg a pénzügyi stresszt.

Bár egy nátha könnyen legyőzhető némi vitaminnal, egy influenza meghátrál egy antibiotikum kúrától, sajnos a következő járvány újra próbára fogja tenni a testi egészséget. 

Egy hirtelen jövő pénzügyi probléma ugyan kezelhető azzal, hogy kölcsönkérünk valakitől, de ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a megoldást nem tekinthetjük véglegesnek, az újra és újra felüti majd a fejét.

A pénzügyi stressz kezeléséhez fontos, hogy az egyén tudatosan közelítse meg az anyagi helyzetét, és konkrét és hosszú távon hatékony lépéseket tegyen annak javítása érdekében. 

Íme néhány ilyen módszer a pénzügyi stressz forrásának kezelésére

a) Pénzügyi Tervezés és Költségvetés Készítése

Az egyik leghatékonyabb módszer a pénzügyi stressz csökkentésére a költségvetés készítése. A költségvetés segít áttekinteni a bevételeket és kiadásokat, és azonosítani azokat a területeket, ahol lehet spórolni vagy optimalizálni. A költségvetés készítése során fontos prioritásokat meghatározni, például elkerülni a felesleges kiadásokat, és pénzt félretenni váratlan helyzetekre.

Lépések a költségvetéshez:

  • Tételesen írjuk össze a bevételeket és kiadásokat.
  • Határozzuk meg a rendszeres, fix költségeket (pl. lakbér, közüzemi számlák, hitelek).
  • Különítsük el a rugalmas költségeket (pl. élelmiszer, szórakozás), és próbáljuk optimalizálni ezeket, ahol lehet.
  • Tervezzük meg a megtakarítást, legyen szó vészhelyzeti alap létrehozásáról vagy hosszú távú célokról.

FIGYELMEZTETÉS: A KÖLTSÉGVETÉS KÉSZÍTÉS NEM EGYSZERI FELADAT.

Időről időre újra meg kell ismételni!

  • Elsőre ijesztő lehet. 
  • Másodjára, terhes lesz foglalkozni vele. 
  • Harmadjára rájövünk, hogy a terveket hiába írjuk, ha nem tartjuk magunkat hozzá. 
  • Negyedjére felfedezzük, hogy ettől a nyomás talán nem csökken, de mi mintha picit ellenállóbbak lennénk, egyre több JÓ MEGOLDÁS jön a nyomás kezelésére. 
  • Ötödjére mintha elindulna egy kis változás, kicsit enyhül a nyomás. 
  • Végül, mikor rutinszerűvé válik ez a feladat, meglátjuk a benne rejlő erőt, mely viszont innentől szinte kiaknázhatatlan.

Tapasztalataim szerint magánszemélyként és vállalkozóként a legtöbbször ez a pont kezelendő. 

Vagy nincs költségvetés, vagy nem elég részletes, vagy nem elég pontos, vagy nincs eléggé mélyre ásva. Elsősorban emiatt kerülünk pénzügyi szükséghelyzetbe! 

b) Adósságkezelés

Az adósságok megfelelő kezelése kulcsfontosságú a pénzügyi stressz csökkentésében. Az adósságokat érdemes fontossági sorrendbe állítani, és olyan stratégiát kidolgozni, amely lehetővé teszi azok fokozatos visszafizetését. 

Első lépésként határozzuk el, hogy a bevételünk egy részét az adósságok kezelésére fordítjuk. Ez ugyan azt jelenti, hogy kevesebb is marad, de ha ezt beépítjük a költségvetésbe, kisebb nehézséget jelent, mint állandóan menekülni a hitelezőink elől.

Az adósságok törlesztésének sorrendjére vonatkozóan jó módszer az úgynevezett „hógolyó-módszer”, amely során először a legkisebb adósságokat fizetjük vissza, majd fokozatosan haladunk a nagyobbak felé.

A másik a „korábbit először” módszer, amikor a legrégebbi tartozást vesszük előre. 

További lehetőségek:

  • Adósság konszolidáció: Ha több különböző hitele van, érdemes lehet egyetlen alacsonyabb kamatú hitelbe összevonni őket.
  • Hitelintézeti egyeztetések: Sok esetben lehetséges egyeztetni a bankokkal vagy hitelintézetekkel a visszafizetési feltételek rugalmasabbá tételéről, például hosszabb futamidővel vagy alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

FIGYELMEZTETÉS: AZ ADÓSSÁGKEZELÉS SIKERÉNEK KULCSA A FOLYAMATOS KOMMUNIKÁCIÓ

Bármennyire is erős a késztetés, hogy ne vedd fel a telefont, ha a bankból hívnak, vagy kerüld el a szomszédot, akitől kölcsönkértél, ez csak azt eredményezi, hogy azt feltételezik, hogy nem is akarod rendezni a tartozásod. Nő a bizalmatlanság feléd, és amikor elkönyvelik, hogy sose fogják viszontlátni a pénzüket, végül rossz híredet fogják kelteni. Ám ha nyíltan elmondod, milyen nehézségekbe ütköztél, és hogy hogyan, és nagyjából mikorra fogod megoldani ezt a helyzetet (és meg is oldod!) akkor megmaradsz szavahihető embernek és elismerik majd az erőfeszítéseidet. 

c) Vészhelyzeti Alap Létrehozása

A váratlan kiadásokra való felkészülés érdekében érdemes egy vészhelyzeti alapot létrehozni. Ez az alap arra szolgálhat, hogy váratlan költségeket (pl. orvosi számlák, autójavítások) könnyebben fedezhessünk anélkül, hogy adósságba kerülnénk. Az ajánlott cél az, hogy legalább három-hat havi megélhetési költséget tegyünk félre, amely szükség esetén fedezi az alapvető kiadásokat.

Ez nagyon nehéz lehet, ha épp még tartozásokkal küzdesz, vagy ha a bevételed épp csak arra elég, hogy túlélj egy hónapot. Ebben az esetben nincs más megoldás, mint a következő pont életbe léptetése.

d) További Bevételi Források Keresése

Valójában ezt kellett volna első megoldásként írni, hiszen ha nincs elég bevétel, akkor a fenti pontok egyáltalán nem tudnak teljesülni.

A pénzügyi bizonytalanság enyhítésének egyik módja, ha több bevételi forrásra teszünk szert. Ez rövid távon történhet mellékállás vállalásával, szabadúszó munkák végzésével, vagy hosszú távon passzív jövedelemforrások (pl. befektetések, bérbeadás) kialakításával. A kiegészítő jövedelemforrások növelhetik a pénzügyi stabilitást, és hozzájárulhatnak a megtakarítási célok eléréséhez.

A másik mód pedig az, hogy a jelenlegi bevételi forrás termelékenységét, hatékonyságát és megtérülését javítjuk.

Mindehhez azonban kell jó pár dolog. 

Olyan képességeket kell felélesztened magadban, mint:

  • legyőzni a kényelmességet – igen, valószínűleg fel kell állni a tv elől, talán később fogsz hazaérni, vagy éjszakáznod kell. Nem időgazdálkodási tippek adása a célom, de ha megvan a cél, amiért dolgozol, az segíteni fog legyőzni a kényelmességet.
  • felerősíteni a kitartásod – ha hosszú távon gondolkodsz, és nem csak egyszer akart több pénzt keresni, hanem az életszínvonalad akarod emelni, erre szükséged lesz. Gondolj úgy erre, mint egy gyermek felnevelésére. Napról-napra beleteszed az időt és az energiát, és évek múltán lesz meg a tartós eredménye, amikor megkezdi az önálló életét. 
  • növelni a tudásod – sok helyen többet fizetnek, ha magasabb szintű képesítésed van. Több előrejutási lehetőség vár, ha fejleszted magad, sok cég ezt támogatja is. Ezen felül ha gyakorlottabb vagy, akkor gyorsabban és többet tudsz elvégezni. Nő a hatékonyságod, és növekszik az önbecsülésed, javul a megítélésed, és ez látszani fog a bevételeiden. Nem utolsósorban pedig ez lesz az EGYETLEN eszköz, ami külső ellenállás nélkül kitágítja a lehetőségeidet és a komfortzónádat.

e) Pénzügyi tanácsadás és oktatás

A tudás növelése már az előző pontban is szóba került, nem véletlenül. Sokan azért kerülnek pénzügyi stresszhelyzetbe, mert nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a pénzügyeik kezeléséről

A pénzügyi oktatás elengedhetetlen!

Akár a pénzügyi alapok ismeretére van szükség, akár vállalkozói gondolkodásmódot szeretnél fejleszteni, akár egy gyakorlatias pénzkezelési módszerre van szükség, sokféle segíthet kaphatsz.

Ezek segítenek az embereknek abban, hogy jobban megértsék a pénzügyeik kezelésének alapjait, beleértve a költségvetés készítést, adósságkezelést, megtakarításokat és befektetéseket.

f) Mentális egészség támogatása

Ha a fenti lépéseket elvégzed, elég stabil leszel belülről, hogy tartani tudd a lépést a pénzügyi nyomással szemben, és fel leszel vértezve annyira, hogy kevesebb testi stressztüneted lesz, és nem megy a mentális egészséged rovására sem a pénzügyi stressz. 

Összefoglalás

A gazdasági tényezők és a pénzügyi bizonytalanság jelentős stresszforrások lehetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják az egyén életminőségét. A pénzügyi stressz kezelése érdekében elengedhetetlen 

  • a tudatos pénzügyi tervezés, 
  • az adósságok megfelelő kezelése, 
  • a vészhelyzeti alapok kialakítása, valamint 
  • az önfejlesztés és oktatás. 

Az anyagi helyzet javítására irányuló erőfeszítések nemcsak a pénzügyi stabilitást növelik, hanem a mentális és érzelmi jólétet is, ami összességében hozzájárul a stressz hatékony kezeléséhez és az életminőség javításához.

Itt találsz néhány díjmentesen elérhető konkrét segítséget ehhez: https://tanuldmagadgazdagra.hu/tudastar/ 

Válaszd ki, amire szükséged van, és indulj el a pénzügyi stabilitás irányába.

STRESSZ? SZORONGÁS? PÁNIK?

Itt vannak a megoldások!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek