A kollagén fehérjének fontos szerepe van a sejtek közötti tér, a bőr, a csontok rugalmasságában és a porcszövet felépítésében.
A kollagén szó a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent. Ez jól mutatja azt, hogy a kollagén az, ami „összeragasztja” a test sejtjeit, szöveteit.
A kollagén rostos felépítésű, jellegzetes hullámos lefutással, változó rostátmérővel. A kollagén főzés hatására kocsonyás enyvet ereszt, amely sok vizet képes megkötni. Ezt a tulajdonságát használjuk fel a kocsonyakészítésnél. Ezért van az, hogy a hús- vagy csontleves megkocsonyásodik a hűtőszekrényben.
A kollagén az emésztés során végül aminosavakra bomlik, és így jut a vérkeringésbe, hogy aztán a bőrben és ízületekben, csontokban kifejthesse hatását.
A kollagénfehérje beépüléséhez szükség van C-vitaminra, ezért, ha valaki kollagénfehérje készítményt fogyaszt, akkor jó, ha a C-vitamin bevitelről is gondoskodik.
A GAL-kollagén készítményekről:
Ezekben a termékekben a kollagén már eleve nem természetes rostos formában, hanem könnyen emészthető, hidrolizált formában van. Így a felszívódása sokkal jobb és az emésztésünket sem terheli.
Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált kollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek megfelelő működését, hajlékonyságát.
Mivel a kollagén készítmények állati eredetű termékek, így vegánoknak nem ajánljuk.
Ez a kollagén készítmény a más, sertés- és marhakollagénkészítményektől abban különbözik, hogy ez a Neu5Gc-mentes, ezért azok is fogyaszthatják, akik autoimmun betegségben szenvednek.
A Neu5Gc (N-glikoilol-neuraminsav) egy emlősállatok testében termelődő cukor természetű anyag, amely a sejtfelszínt borítja. Ha az N-glikoilol-neuraminsav hozzákapcsolódik a bélsejtek felszínén levő fehérjékhez, akkor ez beindítja az immunrendszer védekezését. Az immunrendszer ilyenkor ellenanyagot termel. Ha később a szervezet olyan sejtekkel találkozik, amiknek a felszínén ott van a Neu5Gc, azokhoz is ellenanyagok kapcsolódnak, és elpusztítja ezeket a sejteket.
Ezt az anyagot, amelyet 2015-ben a Kalifornia Egyetem kutatói összefügésbe hoztak a daganatképződéssel is.
Ez a molekula nagy mennyiségben található meg minden emlősállat húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében. A tejben is és vajban is nagy mennyiségben van, hiszen azok is emlősállattól vannak. Az emlősállatokon kívül a kaviárban (ikrában) van még jelen nagy mennyiségben (és feltehetően a haltejben is.
Az autoimmun betegségben szenvedőknek kerülni kell a Neu5Gc tartalmú, emlősállatoktól származó élelmiszereket.
A halkollagén esetében további előny, hogy a sertés- és marhakollagénhez képest több glicint tartalmaz. A glicin egy olyan aminosav, ami segíti az izomépítést, a sejtek megújítását, illetve a központi idegrendszerben gátló hatású idegi átvivő anyagként csökkenti a stresszt és a szorongást.
G&G kollagén kapszula:
A készítmény csak hasznos, aktív összetevőket tartalmaz, és van benne C-vitamin, ami fontos a kollagén hasznosulásához.
Ez a készítmény is halkollagént tartalmaz, tehát ugyanazt ki lehet emelni előnyként, mint amit a GAL halkollagénnél leírtam! A több glicin is igaz.
Mindkét kollagén készítmény ajánlható halat fogyasztó vegetáriánusoknak is.